Sistem de gradație


Vlad Petcu

Imagini și topo
Descriere

Născut la 25 mai 1947, fiul Margaretei Petcu, cunoscută bucegistă. A copilărit la Braşov şi a practicat diferite sporturi: călăria, judo, tir, aviaţie.

La şapte ani, pornind din Braşov, a făcut prima sa excursie în Bucegi. Dese plimbări făcea pe Tâmpa şi Postăvaru. De la 16 ani a început excursii mai lungi, pe cont propriu. O vacanţă a lucrat la o fermă, banii cîştigaţi (200 lei) permiţându-i pe lângă o pereche de bascheţi noi să colinde Retezatul şi Parângul.

În 1969, pe când frecventa cursurile anului IV de facultate, s-a legitimat la Clubul Sportiv Universitar al institutului de Petrol Gaze şi Geologie. Antrenori i-au fost Iosif Gheţie şi Dan Vasilescu. A obţinut ulterior categoria I în alpinism. Pregătirea sa, obţinută prin parcurgerea mai multor trasee dificile, i-a permis stabilirea unor performanţe de excepţie. Astfel, a urcat solitar Fisura Albastră şi Fisura Artei (ambele VI B), fapt care i-a atras excluderea din club, Federaţia Română de Turism-Alpinism nepermiţînd membrilor săi escalade solo. Mai târziu s-a înscris la clubul "Sănătatea" din Bucureşti.

În ianuarie 1975 reuşeşte 2 premiere remarcabile de iarnă, Fisura Roşie (cu ieşire prin Hornul Negru) alături de Marian Petcu şi Dinamo 69 alături de Marius Stoenescu. În vara lui 1975 reuşeşte finalizarea celui mai greu traseu de la acea vreme din România, Iris 7A, 14 lungimi de coardă, alături de Cristian Andreescu, Marian Petcu şi Gigi Butu, traseu repetat doar de 2 ori, Tini Georgescu - Bebe Braneci şi Bebe Braneci - Lucian Verigeanu.

În 1977 termina traseul Diedrul Pupezei, alături de Marian Petcu, traseu început de Mihai Pupeza şi întrerupt din cauza facultăţii. De supărare că nu a primit paşaport pentru Bulgaria, pentru o excursie, acesta fugit din România şi s-a stabilit definitiv în Germania.

Traseele din 1974-75 le-a parcurs fără să fie membru în vreo asociaţie, cele din 1977, la "Sănătatea". Despre ascensiunile solitare, Vlad Petcu scria: "Am vrut să schimb istoria alpinismului românesc", adică scoaterea lui din amorţeală şi tipic, pentru situarea lui la un nivel mondial.

Premiere/Trasee deschise

TraseuGradTip traseuLocație
Diedrul Pupezei6A, 6b+/6c (6a/6a+, A0)Traseu clasicPeretele Văii Albe, Circul 1
Fisura lui Peşte4B, (A2)Traseu clasicSuhardul Mic
Hornul Dezgheţat3B, 6a (5c, A0)Traseu clasicSantinela Cheii, Sector II
23 a Opta4B, 6a/6a+ (5c, A0)Traseu clasicClaia Strâmbă, Peretele Livezii cu Mesteceni
Grădinaru4A, 6a (5b, A0)Traseu clasicClaia Strâmbă, Peretele Livezii cu Mesteceni
Creasta Margareta4B, 7a (5c, A1+)Traseu clasicPeretele Sălcetului
Memorial Miși Szalma6ATraseu clasic/CleanClaia Strâmbă, Peretele Clăii
Iris (IPGG 1)7ATraseu clasicClaia Strâmbă, Peretele Clăii
Păianjenul Galben (IPGG 2)6B, 6c+ (6a, A1/A2)Traseu clasicClaia Strâmbă, Peretele Clăii
Fagul Trăznit4B, 6c/6c+ (6a, A1)Traseu clasicStogşoare, Stogșoare II

Premiere solo

TraseuGradTip traseuLocație
Fisura Albastră Directă6B, 7a+ (6a+, A1)Traseu clasicPeretele Văii Albe, Circul 1
Fisura Artei6B, 6b+ (5c+, A1)Traseu clasicPeretele Nordic

Premiere de iarnă

TraseuGradTip traseuLocație
Fisura Roșie5B, 6a/6a+ (6a, A0)Traseu clasicPeretele Văii Albe, Circul 2
Traseul Dinamo '695B, 6b+/6c (6a/6a+, A1)Traseu clasicPeretele Văii Albe, Circul 3
Comentarii
Ai vreo informație utilă? Comentează!

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2025 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.